Spirit_Icons_09_ArrowLeft

Малките тайни на интериорното осветление излизат на светло!

06 April 2017г.

 

Да e цветно, просторно и светло. Това са част от основните характеристики,  към които се стремим, избирайки осветителни тела за дома си. Но, като казваме светло, точно колко светло искаме да бъде? И навярно най-правилният отговор на въпроса е „различно светло“.

Светлината в дома има огромно значение за това колко просторен и уютен ще изглежда той. Затова, когато искаме всичко да „светне“ трябва да се съобразим с различните типове осветление и да ги разположим на правилните места. Под типове осветление имаме предвид три разновидности – основно, работно и осветление за акцент. Хубаво е и да съобразим типа осветление със стаята, за която е предназначено.

Основно осветление

Във всяка стая е добре да разполагаме с основно осветление, обикновено поставено на тавана най-често под формата на висящи осветителни тела. Основният принцип при този тип осветление е осветителните тела да са разположени в центъра на стаята. Но няма нищо задължително. Съобразно мебелите и дейността, извършвана в помещението, може да не разчитате на стереотипите с центъра на тавана, а да поставите основните осветителни тела там, където ще са ви необходими най-много.

Осветлението може да бъде насочено, в посока нагоре или надолу. Осветителните тела, светещи в посока надолу, обикновено са монтирани в близост до стената в тавана и могат да заместят основното осветление, ако са групирани правилно или са поставени на правилното място. Осветителните тела, светещи в посока нагоре могат да бъдат монтирани в пода или да са свободно стоящи. Те са идеален източник на светлина при осветлението на декоративни стайни растения.

Работно осветление

Може да го наречем работно или осветление с цел изпълнение на задачи. По принцип то се осигурява от лампи, разположени  на стените, различни видове настолни или стоящи нощни лампи. Всяка спалня задължително разполага с такива осветителни тела, съобразно нуждите на стопаните си – за четене, допълнителен комфорт и атмосфера. Нощната лампа почти винаги е в близост до леглото, за да може да я включите или изгасите с едно протягане на ръката.

Настолна лампа може да разположите в края на масата, а лампионът е удачно да поставите до кресло или диван, които най-често използвате за четете и почивка.

При нощните и настолни лампи (преместваемите) съществува голямо разнообразие от форми, размери, цветове и материали и те могат да се съчетаят с всеки интериор – от антични лампи с абажури от плисиран плат до модерни лампи с изчистени линии и дизайн.

Акцентно осветление

Това е преди всичко осветление, което създава атмосфера. Най-често то се използва за другите стаи и помещения, без всекидневната, но такова осветление може да бъде поставено и в тази стая за подчертаване на атмосферата при партита и вечери за гости. По-характерно е обаче за коридора, спалнята, детската стая, кабинета. Целта му е да подчертае интериора, мебелите, релефите по стените, цветовете на стаята. Не на последно място и за създаване на романтична атмосфера, за релакс след напрегнат ден. Тези осветителни тела обикновено не се ползват всеки ден, а само при определени поводи, но е хубаво да ги има във всеки дом.

Ако имате възможност да съчетаете трите вида осветление, може да получите наистина интересни ефекти и атмосфера, а също и да подобрите собствения си комфорт в дома, за да бъде той просторен и светъл. А за да бъде цветен по начина, по който искате, използвайте богатата палитра на Spirit.

Spirit. Покрива повече от вашите очаквания!

 Разгледай Подобни