Spirit_Icons_09_ArrowLeft

Българите, които успяха да надвият страховития патагонски "Дракон" Разказ за високите цели и силата да ги надхвърлиш

29 June 2016г.

Тук върховете приличат на гигантски игли, които пронизват облачното небе! До горе пътеки няма...Сякаш природата е решила да запази на всяка цена неприкосновеността и тайните на небесните игли, обрамчвайки ги с отвесно застанали на пост гранитни стени, невиждани ледени тунели и шир от ледници, чиито „поли“ се къпят във фиордите на Южния Пасифик!

ДОБРЕ ДОШЛИ В ПАТАГОНИЯ

На границата между Аржентина и Чили, а може и би и на границата със света изобщо... Мнозина наричат това място края на света. За четирима български алпинисти обаче края на света е началото на една експедиция, чиято цел е да покорят гранитните бастиони в Патагонските Анди и така да надхвърлят своите високи цели!

През декември 2015 г. екипът поема към масивите на Фиц Рой, Торес дел Пайне и патагонския гигант Серо Торе, чийто респектиращ силует, наподобяващ опашката на дракон, се превръща не само в основна цел, но и в символ на българската експедиция – „Опашката на дракона“.

68 дни продължава експедицията към непристъпните върхове, с 200 км/ч ветровете пазят масивите, опитвайки се да оттласнат екипа от крайната му цел, вледеняващите температури от - 15 до - 25 градуса също правят опит да замразят желанието за покоряване на патагонския „дракон“ и всичките стихии не успяват! Защото, когато стремежите са високи и духът те води, можеш да извървиш хиляди километри, може и света да обърнеш за мига, в който си успял да превъзмогнеш и стихиите, и себе си и вече можеш да го кажеш:

ПОСТАВЯМ СИ ВИСОКИ ЦЕЛИ И ГИ НАДХВЪРЛЯМ!

На 6 януари след 12 часа непрестанно катерене за пръв път български алпинисти успяват да стъпят на върха Серо Торе и така да покорят най- страховития патагонски дракон!

Щастието от този момент алпинистите определят като „безупречно бяла емоция“, съдържаща в себе си пълния спектър от цветове и добавят, че ще запомнят Патагония не като края на света, а като мястото, оставило:

ЯРКО ПЪРВО ВПЕЧАТЛЕНИЕ ЗАВИНАГИ

Съвършено бяла – на запад, с маслено зелени степи на изток, оранжева – с гигантските си гранитни скали и понякога, когато облаците разкриват небето – синя!

Това е Патагония в емоции и цветове, до чийто вълнуващ и вдъхновяващ дух можете да се докоснете и Вие посредством богатата цветова палитра и безупречно качество на новите интериорни бои SPIRIT.

 Разгледай Подобни