Spirit_Icons_09_ArrowLeft

Интериор в духа на Средиземноморието

21 March 2017г.

 

За какво се сещате, когато чуете „средиземноморски“? Дали за свежа салата с вкусни морски дарове, или за глътка изискано червено вино. Навява ли ви асоциации за дълги разходки по плажа, плуване в кристални води и хубава музика? Средиземноморската култура, без съмнение, е оказала огромно влияние във всички сфери на живота, в много традиции и съвсем не на последно място в сферата на обзавеждането на дома.

Мекото влияние на този стил може да бъде привнесено почти навсякъде по света, затова и стилът е толкова популярен. Средиземноморският интериорен дизайн е семпъл и елегантен, той носи романтично настроение. Но как да го постигнем? Ето и няколко свежи идеи:

Първо трябва да решим на кой от трите преобладаващи типа средиземноморски интериор да заложим – италиански, гръцки или испански.

Най-важната характеристика на средиземноморските домове е, че се опитват да внесат природата вътре в себе си. Всеки елемент е внимателно подбран, за да се допълват интериора и екстериора. Има много дърво, естествени тъкани и свежи цветове.

По принцип този стил е предпочитан от хора, които живеят на по-топли места, но климатът не е най-важният фактор за посвещаването на дома в средиземноморски стил. Дори домовете, вдъхновени от слънцето, могат да бъдат по-добри за по-студените райони, където хората имат по-голяма нужда от уют и топлина.

Естествени цветове

Ключовият елемент на пресъздаването духа на Средиземноморието в дома ви е изборът на по-естествени цветове. Това се отнася както за стените, така и за мебелите. Търсете вдъхновение в морските нюанси или в оттенъците на облачното небе.

Топъл теракота цвят за мебелите, успокояващо бежово за стените или жизнените лимоново или цвят лавандула за аксесоарите ще напомнят за ваканция на Средиземноморието на всеки посетител във вашия дом.

Подходящите мебели

Най-добрият избор за мебели в този стил, са мебелите от дърво или от ковано желязо. Техните тъмни, но топли цветове могат да бъдат освежени с цветни възглавници и аксесоари.

Семпли, устроени просто и функционални мебели са типични за Средиземноморието. В този стил е позволена фриволността – в една стая може да се видят диван, два единични стола, съвсем различно кресло, керамична маса и разнотипни декоративни възглавнички.

Като аксесоари- подходящи са бронзовите, като свещници, малки или по-големи статуетки и полилеи. Завесите, от друга страна, трябва да бъдат по-леки и обикновени, за да осигуряват проникването на достатъчно светлина в стаята. Идеалните цветове за тях са кремаво и бяло.

Рустик мотиви

Средиземноморските домове, освен с ярките и жизнени цветове, често се асоциират и с рустик стила. Това ще рече високи тавани, камъни и плочки към външната врата, мозайка, по-традиционни, отколкото модерни коридори.

Забравете за правоъгълните врати и прозорци

Ако все още сте на етап конструиране или ремонт на дома си, заложете на овалните прозорци и арките. Наблегнете на терасите, като съчетаете интериора и екстериора.

Килими и постелки

Средиземноморският стил се отличава с ярките десени на постелките, възглавниците за пейки и столове, както и с пъстрите килимите навсякъде в дома. Можете да изберете готови постелки и възглавници, да поръчате по свой вкус или да ги създадете и сами.

Малките килимчета правят дома по-уютен и приветлив, а освен това могат и да прикрият някои несъвършенства по износения под.

Ръчно изработени аксесоари

В средиземноморския интериор е съвсем приемливо да присъстват колекции от ръчно изработени сувенири – всякаква керамика, вази, бутилки, дърворезби, фенери, свещници.

Мозайка

Мозайката е също отличителна черта на средиземноморския дом. Тя е подходяща за банята, огледалата, стените в кухнята, около басейна в задния двор, в коридора. Всъщност можете да я използвате навсякъде, където домът има нужда от малко раздвиженост и освежаване.

Екстериорът

Не забравяйте, че главната идея на средиземноморския стил е съчетаването на интериора с екстериора на дома. Затова трябва да обърнете внимание и на предния двор на къщата или входа на дома, без значение дали живеете в топли или студени райони. Най-добрите начини да въведете Средиземноморието в екстериора на дома са оградата от ковано желязо и стенната декорация. Не се притеснявайте да използвате по-дръзки цветове.

Задният двор пък да е богат на зеленина и растителност. Ако разполагате с голяма веранда или плувен басейн там, то вашият дом ще е съвършенство в средиземноморски стил.

Все пак не забравяйте, че всичко започва с цветовете. А за тях можете да се доверите на богатата палитра на Spirit.

Spirit. Покрива повече от вашите очаквания.

 

 Разгледай Подобни

Този уебсайт използва "бисквитки" за подобряване на услугата. Политика за бисквитките

Съгласен съм