Spirit_Icons_09_ArrowLeft

Професионален поглед към интериора: 4 правила за дизайн

28 January 2020г.

Всеки от нас има изразено чувство за стил в съзнанието си и когато трябва да декорира стая, може да посочи какво точно харесва в каталога или интериорния магазин.

За да превърнем едно празно място във вдъхновяващ и уникален дом обаче следва да приложим някои базови правила за пропорция и дизайн, които са също толкова важни. Те са щипката магия, която ще добави онова усещане за безупречност и хармония, задоволяващо естетическите ни виждания и уют.

Дърпаме завесите и откриваме няколко базови професионални интериорни правила за декорация:

 

Правилото 3 от 3 – за цветова хармония

Това правило се позовава на натуралния изглед към природата. Ако се замислим, най-тъмните цветове винаги се намират на ниско ниво – почвата, дълбините на водата и въобще земята. Среднонаситените тонове заемат средната част от пространството, или над земята – това са цветовете на растенията, сградите и повърхността на водата. Съответно във високата част се разполагат най-светлите тонове – небето, облаците и слънчевите лъчи.

Следвайки това естествено правило при боядисване, ще добавите хармония и баланс за усещанията в стаята. Подберете земни тонове за пода, любимите ви цветове за стените и мебелировката в средното ниво, а за тавана оставете най-светлите.

 

Правилото 60-30-10 – за перфектна палитра у дома

Това значи да подберем основен, вторичен и акцентен цвят в съотношение 60-30-10 процента. 60% от помещението следва да решите във вашия любим нюанс – стените, дивана килима. Този цвят ще заема най-голяма част от пространството и ще служи като фон, затова се стремете той да бъде неутрален. 30% биват заемани от вторичния цвят, който обикновено се използва за акцентна стена, част от столовете, килимите, рамките на прозорците и цели да придаде дълбочина в помещението. Последните 10% принадлежат на ярките цветове. Подберете с тези тонове произведенията на изкуството, декоративните възглавнички на дивана и по-малките аксесоари в стаята за ненатоварваща провокация към зрението.

 

Правилото на нечетните числа – за баланс в подредбата

Това на практика означава да групираш един тип аксесоари в нечена бройка. Изненадващо, но нечетният брой предмети в декора изглежда по-балансирано и визуално хармонично за разлика от четния. Обикновено три е магическото число в правилото, но ако имате повече място, заложете на пет или повече декоративни елемента. Единственото, в което трябва да се уверите при подбора им, е да имат обединяващ цвят или текстура.

 

Правилото за висотата – за повече вариация

Не е желателно да поставяте два напълно еднакви по височина аксесоара един до друг в пространството. На подсъзнателно ниво, това, което ни привлича, е вариацията от височини.  Групирайте три еднакви по вид вази с различен ръст една до друга – ниска, средна и висока.  Така атмосферата ще придобие това специфично усещане за разчупена хармония.

Независимо дали започвате от нулата, или просто искате да освежите помещението – приложете тези 4 правила в проекта си за безупречен дом, а за цветовете на стените разчитайте на премиум палитрата на Spirit Fine Paints.

За ярко първо впечатление завинаги!

 

 

 

 

 Разгледай Подобни

Този уебсайт използва "бисквитки" за подобряване на услугата. Политика за бисквитките

Съгласен съм